Forskellige træsorter bruges til at bygge sauna
I Litauen er det vigtigste byggemateriale, der bruges til konstruktion og installation af saunaer, træ. Træsaunaens præference skyldes dets økologiske og miljøvenlige løsninger. Saunaerne er bygget af specielle træsorter frem for de tilvejebragte høje temperaturer og høje luftfugtighedsniveauer. Dette sikrer en længere levetid for saunaen og øger glæden ved at sole sig i saunaen.
Træsorter brugt til konstruktion af saunaen
Træsaunaer er generelt konstrueret af rammer eller træstammer.
• Indramme saunaer. Når du bygger en rammesauna, kan du vælge forskellige træsorter til rammen, både løv- og nåletræer. Det er dog vigtigt at vide, at birketræet ikke anbefales at vælge til opførelse af en rammesauna. Levetiden for birketræ er relativt kort på grund af dets hurtigere rådnende tid, så normalt anbefales det ikke at bruge det til at bygge saunaer. Derfor er det nødvendigt at installere efterbehandling i rammesaunaer, da bjælker, varmeisoleringsmaterialer og sideplader bruges til at bygge en rammesauna.
• Bjælkehytte sauna. Til konstruktion af en bjælke sauna er fyrretræ den mest brugte bjælketype, men mange forbrugere foretrækker også at bruge grantræ. Ud over brugen af naturlige tømmerstammer kan fræsede eller drejede tømmerstokke også bruges til at bygge en bjælkesauna (i nogle tilfælde anvendes også limede tømmerstokke). Efterbehandling foretrækkes normalt og installeres inde i en bjælkesauna (selvom nogle brugere vælger at fravælge), men efterbehandling anvendes normalt ikke til det ydre.
Træpræference til saunaens indre
Lind, asp eller sort elletræ er mest brugt til badebede og vægge installeret inde i saunaen. Selvom priserne på disse træsorter på markedet er ret ens, er de som i mange andre tilfælde primært bestemt af træets kvalitet. For eksempel er førsteklasses lindetræ meget dyrere end sort elletræ.
• Lindepaneler. Det anses for at være et af de mest populære og bedste valg til saunakonstruktion. Linden træbeklædning er tjærefri, har en behagelig lugt og har en lav ledende varme. Lindetræ er desuden modstandsdygtig over for fugt - træet bliver ikke mørkere i længere tid sammenlignet med andre træsorter, der bruges til paneler i saunabyggeri. Dette træ er perfekt til saunaer med præference for høje temperaturer og høj luftfugtighed, såsom dampbade.
• Cederbeklædning. Det har en lav varmeledningsevne (mindre end gran eller asp). Men da cedertræ ikke er udbredt, er savet træ af cederfyr mere tilgængeligt på markedet.
• Fyrrebeklædning. Denne type sidespor er billig, men fyrretræ er ikke egnet til konstruktion af dampbade, da dette træ bliver ekstremt varmt. Hvis du kan lide fyrretræ, kan du derfor bruge fyrretræsbeklædning til gangen eller andre saunarum, hvor varmen ikke når høje niveauer.
• Asp paneler. Panelbrædder lavet af dette træ er modstandsdygtige over for rådneprocesser og ligner til dels de allerede nævnte lindetræ beklædningsbrædder til saunaer, så begge dele kan faktisk være en af de lettilgængelige muligheder.
Desuden er det værd at nævne træ fra Afrika og Canada brugt til konstruktion af saunaer, som også tilbydes og er tilgængeligt på det litauiske marked og kan vælges til konstruktion og installation af saunaer:
• Træ fra Afrika: abachi-træ er porøst og bliver heller ikke varmt med det samme, men prisen er højere, hvis man sammenligner med prisen på træbrædder fra liggestole af lindetræ.
• Træ fra Canada: Hvis den høje pris ikke er skræmmende, kan canadisk rød cedertræ være et perfekt valg. Den har særligt gode varmeegenskaber, et meget smukt æstetisk udseende og afgiver en fantastisk duft. Rød cedertræ er perfekt både til montering af saunasenge og hele interiøret.
Det træ du beslutter dig for at vælge til din sauna afhænger helt af hvilken type sauna du installerer, dit budget og de planlagte indretningsløsninger.